Rectares

Edit Content

+90 312 257 17 79

+90 541 844 82 22

bilgi@rectares.com

Küçük Rüzgar Türbinleri Nedir? Nasıl Çalışır?

Neden Rectares?

Her projeye uygun, kaliteli üretim ve montaj hizmeti ile yenilenebilir enerji çözümleri üretiyoruz.

Rüzgar Türbini Çalışma Prensibi

Küçük rüzgar türbinleri saatte 0.6-300 kW arası güçte rüzgar aracılığıyla elektrik üretimi yapan makinalardır. Düşük rüzgar hızlarında üretime başlayan türbinler temel olarak alternatör, rüzgar türbini kanatları, nacelle, hub, yaw mekanizması, kuyruk ve rüzgar türbin kulesi gibi komponentlerden oluşmaktadır. Yeterli rüzgar şiddetinde rüzgar türbini kanatları aerodinamik yapısı gereği dönmeye başlamaktadır. Alternatör miline bağlı olan kanatlar ve hub mekanizması alternatör milini döndürmektedir. Alternatör içerisindeki rotorun dönmesi ile statorde sarılı olan bakır iletkenlerine etki eden manyetik alan değişmekte ve bu değişken manyetik alana bağlı olarak elektrik akımı oluşmaktadır. Alternatörden üretilen enerji, kablo yardımıyla rüzgar türbini kulesi içerisinden şarj kontrol cihazına gelmektedir. Sürekli değişken devirlerde çalışan rüzgar türbinlerinin alternatör çıkışları da bu devre bağlı olarak sürekli değişmektedir. Bu değişken voltajı ayarlayan cihaz şarj kontrol cihazıdır. Bu cihaz sayesinde rüzgar türbini tarafından üretilen elektrik, akü çalışma aralığına getirilir ve akülerde depolanır veya şebekeye basılır. Akü voltajını cihazlarda kullanılan 220VAC-380VAC şebeke voltajına getiren cihaz ise inverter olarak adlandırılır. Bu cihaz ile de frekans 50Hz’ e getirilerek cihazların sorunsuz çalışması sağlanmaktadır.

Türbinler şebekeden bağımsız (off-grid) ve şebeke bağlantılı (on-grid) olarak iki şekilde kullanılabilir. Off-grid sistemlerde türbinden gelen elektrik enerjisi jel veya lityum akülere depolanabilir ve sonradan ihtiyaç dahilinde kullanılabilir. On-grid sistemlerde ise türbin şebeke ile bağlantılıdır ve çift yönlü sayaç ile tüketim ve üretim değerleri kaydedilir. Üretim ve tüketim değerleri ay sonunda değerlendirilerek mahsuplaşma sağlanabilir.

Rüzgar Enerjisi Türbinleri

Güneş enerji sistemleri dünyada oldukça yaygın kullanım alanlarına sahiptir. Fakat solar paneller geceleri üretim yapılamamakla beraber bulutlu günlerde ise üretim değerleri oldukça düşmektedir. Hibrit sistemler kurularak solar paneller ve rüzgar türbinleri beraber çalışabilmektedir. Rüzgar türbinleri, rüzgar olan her zaman üretim yapmakta olup güneş panellerindeki bu üretim değişkenliklerini tolere ederek kesintisiz enerji sağlamaktadır. Hibrit sistemler bu noktada enerji üretim değerleri açısından daha verimli hale gelmiştir.
Etiket :
Paylaş :